Natobandets historia - James Bond och det militära G10-bandet

Det finns en djungel av klockarmband att bära till olika tillfällen och klockor. Ett klockarmband som passar till det mesta är natobandet. Det passar lika bra när du är ute och seglar med din Rolex Submariner som när du sitter i möte med din Omega Speedmaster. Här utforskar vi var natobandet kommer ifrån och hur det blev en favorit hos världens klockälskare.

Sean Connery och hans Rolex Submariner med natoband.

“Fyll i en G10”

Natobandet har sina rötter i den brittiska militären och kallades till en början för “G10-armbandet”. G10-bandet introducerades 1973 av det brittiska försvaret där det snabbt blev populärt bland soldaterna. Vid den tiden blev alla som tjänstgjorde tilldelade en Hamilton W10 som skickades ut med läderband. Medan de nyexaminerade soldaterna svettades i sina läderband, hade deras mer erfarna kollegor ett klockarmband av ett annat material.

Hamilton W10 grey nato

Natobandet, som är gjort av nylon, var bättre lämpat för militära övningar i det regniga brittiska klimatet. När de nyblivna militärerna frågade hur de kunde få tag på ett sådant, svarade deras kollegor “fyll i en G10”. De syftade då på ett formulär med NATO-lagernummer G1098. Därav namnet G10 och den senare, mer populära benämningen, natobandet.

När soldaterna fyllde i en G1098 fick de utskickat ett nylonarmband i färgen “Admiralty Grey”. Förutom att vara vatten- och svettåligt, hade natobandet fler fördelar för de brittiska soldaterna. Med natobandet trillade inte klockan av armen när ett av bandstiften (spring bars) släppte. Klockarmbandet minskade därför risken att soldaterna skulle tappa sina Hamilton-klockor under övningar och strid.

Mystiken kring James Bond och natobandet

En annan monumental del i natobandets historia är James Bond-filmen Goldfinger, som till stor del har bidragit till klockarmbandets popularitet. Detta har den trots att James Bond aldrig bar ett natoband i Goldfinger. I filmen hade skådespelaren Sean Connery ett till synes svart- och grårandigt nylonarmband till sin Rolex Submariner Ref. 6538. Det här armbandet fick sedan namnet “The Bond NATO”.

James Bond, Sean Connery och natobandet.

Till skillnad från vad många tror, var det inte ett natoband Connery bar till sin Submariner. Filmen Goldfinger hade premiär 1964, medan natobandet introducerades i det brittiska försvaret under 70-talet. “The James Bond NATO” har alltså fått sitt namn på grund av en missuppfattning. Den här missuppfattningen har dock spelat en stor roll i populariseringen av natobandet.

En annan omtalad del i Bond och natobands-dramat är vilken färg Bonds nylonband var i. Nylonbandet som fick namnet "The Bond NATO" såg i många år ut att vara grå- och svart-randigt, men det ändrades när Blu-Ray versionen av Goldfinger kom ut 2009. Då kunde man se att armbandet i själva verket var svart-, grön- och rödrandigt. Eftersom färgkombinationen grå och svart redan var etablerad som "The Bond NATO", fick den behålla sitt namn och dela det med den riktiga färgkombinationen. Idag har vi alltså två "Bond NATO's".

Trots att Bond aldrig bar ett, har natobanden i James Bonds färger blivit ikoniska klockarmband.

Jamers Bonds Rolex och Blu-ray-versionen av Goldfinger.

Myten blir till verklighet

Myten om James Bond och natobandet blev till verklighet 2015 när Omega visade upp vilken klocka Daniel Craig skulle ha i den nya filmen Spectre. De hade parat ihop sin nya Seamaster 300 “Spectre” med ett natoband i den svart- och grårandiga färgkombinationen man länge trodde att Connery bar i Goldfinger. Det som började som en missuppfattning blev alltså till slut verklighet, tack vare Omega och Daniel Craig.

Daniel Craig som James Bond och hans Omega Seamaster 300 med natoband.

Från det militära originalet i Admiralty Grey till de randiga James Bond-färgerna, går det att hitta natoband i en mängd olika färger, till olika tillfällen och kläder. Att byta natoband tar dessutom bara några sekunder. Tack vare detta och dess historiska betydelse, har natobanden blivit ett måste i var enda klockälskares samling.