Natobandets historia - James Bond och det militära G10-bandet

Det finns få klockarmband som kombinerar funktion, historia och stil på samma sätt som natobandet. Det är lika självklart på handleden under en regnig vandring som det är i ett styrelsemöte med slips och kavaj. Robust nog för militärt bruk, men med en estetik som tilltalar även de mest kräsna klocksamlare.

Från brittiska regementen till bioduken - natobandets resa är både oväntad och fascinerande. I den här artikeln följer vi dess väg från regniga övningsfält till James Bonds handled och vidare till en självklar plats i den moderna klockvärlden.

Sean Connery och hans Rolex Submariner med natoband.

“Fyll i en G10”

Natobandet har sitt ursprung i den brittiska militären och kallades från början för ”G10-armbandet”. Det introducerades 1973 av det brittiska försvaret och blev snabbt populärt bland soldaterna. Vid den tiden utrustades alla som tjänstgjorde med en Hamilton W10, som kom med ett läderarmband. Medan de nyutexaminerade soldaterna kämpade med sina varma och obekväma läderband, bar deras mer erfarna kollegor ett armband av annat material.

Hamilton W10 grey nato

Natobandet, som är tillverkad av slitstark nylon, var betydligt bättre lämpat för militära övningar i det regniga brittiska klimatet. När de nyblivna soldaterna undrade hur de kunde få tag på ett sådant band, svarade deras mer erfarna kollegor: ”Fyll i en G10.” Det syftade på ett beställningsformulär med NATO-lagernummer G1098. Därifrån kommer namnet G10 – och det som senare skulle bli det mer spridda begreppet: natobandet.

När soldaterna fyllde i en G1098 beställning skickades ett nylonarmband i färgen Admiralty Grey ut. Utöver att vara både vatten- och svettåligt hade natobandet flera praktiska fördelar. Till skillnad från vanliga armband satt klockan kvar på handleden även om ett bandstift (spring bar) lossnade – något som minskade risken att tappa sin Hamilton-klocka under övningar eller i strid.

Mystiken kring James Bond och natobandet

En annan avgörande del i natobandets historia är James Bond-filmen Goldfinger, som spelat en stor roll för armbandets popularitet, trots att Bond i själva verket aldrig bar ett natoband i filmen. I Goldfinger ses Sean Connery bära ett svart- och grårandigt nylonarmband till sin Rolex Submariner Ref. 6538. Det här armbandet kom senare att kallas ”The Bond NATO”.

James Bond, Sean Connery och natobandet.

Till skillnad från vad många tror, var det inte ett natoband Connery bar till sin Submariner. Filmen Goldfinger hade premiär 1964, medan natobandet introducerades i det brittiska försvaret under 70-talet. “The James Bond NATO” har alltså fått sitt namn på grund av en missuppfattning. Den här missuppfattningen har dock spelat en stor roll i populariseringen av natobandet.

En annan omtalad detalj i historien om Bond och natobandet är vilken färg hans nylonarmband egentligen hade. I många år trodde man att bandet, som kom att kallas "The Bond NATO", var grå- och svart­randigt. Men när Goldfinger släpptes på Blu-ray 2009 blev det tydligt att armbandet i själva verket var svart-, grön- och rödrandigt.

Eftersom den grå-svarta varianten redan hade etablerats som ”The Bond NATO”, fick den behålla sitt namn och i efterhand dela det med den korrekta färgkombinationen. I dag finns alltså två versioner av ”The Bond NATO”.

Trots att Bond aldrig bar ett natoband i Goldfinger, har banden i hans färger blivit ikoniska inslag i klockvärlden.

Jamers Bonds Rolex och Blu-ray-versionen av Goldfinger.

Myten blir till verklighet

Myten om James Bond och natobandet blev verklighet 2015, när Omega presenterade vilken klocka Daniel Craig skulle bära i filmen Spectre. De hade matchat sin nya Seamaster 300 ”Spectre” med ett natoband i den svart- och grårandiga färgkombination som länge troddes ha burits av Connery i Goldfinger. Det som en gång var en missuppfattning förvandlades därmed till verklighet – med hjälp av Omega och Daniel Craig.

Daniel Craig som James Bond och hans Omega Seamaster 300 med natoband.

Från det militära originalet i Admiralty Grey till de randiga James Bond-färgerna finns natoband i en mängd variationer – anpassade för olika stilar, tillfällen och klockor. Dessutom tar det bara några sekunder att byta band. Just den kombinationen av flexibilitet, historia och funktion har gjort natobandet till en självklar del i varje klockälskares samling.